OSLOBADANJE DOJNJEG VAKUFA

Nakon oslobadjanja u strateskom smislu vaznog koscanskog platoa neprijatelj je intenzivirao svoje artiljerske udare po prednjim linijama u zoni odgovornosti sedmog korpusa Armije BIH. Na pojedinim pravcima bilo je i nekoliko bezuspjeha pjesadijskih napada. Kad je rijec o ovim agresorskim udarima znacajno je istaknuti da ni u kom slucaju nisu ni na koji nacin ugrozili cvrste i stabilne linije odbrane jedinice u sastavu sedmog korpusa Armije BIH,naprotiv, neprijatelju su u tim udarima naneseni znatni gubici u ljudstvu. Snage Hrvatskog vijeca obrane i Hrvatske vojske u to vrijeme prekinuli su svoju ofanzivu na Glamocko-grahovsko-kupreskom bojistu

a jedinice sedmog korpusa pod kommandom brigadnog generala MEHMEDA ALAGICAintenzivno su vrsili pripeme za daljnja napadna djelovanja i konacno oslobadanje grada Donjeg vakufa.
Operacija DONJEG VAKUFA pocela je 10. Septembra tacno u 13:00 sati munjevitim udarom nasih jedinica na napada bio je oslobadanje izuzetno snaznih agresorskih uporista vocnjak i potkraj a nakon oslobadanje ovih sela jedinice iz sastava sedmog korpusa ovladale su i objektom Gradina (tt.881) koji je dominirao kompletnim podrucnjem nad Turbetom odakle su cetnici snajperskom vatrom svakodnevno ugrozavali stanovnike ovog bosnjackog gradica .Snage Hrvatskog vijeca obrane u isto vrijeme krenule su u napad u sirem rejonu planine Vitorog (tt.1907) dok su snaznim artiljerskim udarima hrvatskih topnika bili izlozeni agresorski polozaji na velikoj plazenici i maglaju.

Vec narednog dana (ponedjeljak, 17. Septembra 1995. Godine) agresor vrsi pregrupisanje i konsolidaciju svojih snaga i krece u zestok kontraudar na pravcu prema turbetu s ciljem vracanja izgubljenih polozaja . Jedinice sedmog kopusa uspjesno odbijaju ove nepriateljske kontranapade a hrvatske snage intenzivaju svoja borbena djelovanja u uspjevaju ovladati Velikom Plazenicom te znacanjnim objektima Demirovici, kriz i semesnica.Intenzitet borbi se pojacava i nakon probijanja neprijateljskih linija na vise pravaca nase snage nastavljaju sa prodorima pravcem javorak – cuckovine – dekala i uspijevaju ovladati ovim pravcem i formirati privremenu liniju odbrane.

Ovim su stvorene realne pretpostavke za postupno uvodenje nasih snaga pravcem sjenokosce (tt.1565) stovlas a rezultat ovih napredovanja je panicno povlacenje cetnika prema dubini. Jedinice Hrvatskog vijeca obrane uspjele su u potpunosti razbiti sedmu motorizovanu brigadu Vojske republike srpske i ovladati selima na ivici kupreskog polja preko semanovca i novog sela do blagaja i risticeva.

Ovladavanje dijelom velike Plazenice i maglajem negdje oko 21 sat doslo je do spajanja 77. Vrbaske divizije i Hrvatskog vijeca obrane a jedinice HVO isti dan ovladavaju grupom sela pod zajednickim nazivom JANJ i nastavljaju udare na pravcu prema LJUSI. Istovremenom , snage HVO napreduju preko MILINISTA iz GLAMOCA prema SIPOVU a u posljepopodnevnim satima stvoreni su preduvjeti za ulazak u grad SIPOVO, i to su juzne strane. Predvece jedinice HVO su usle u grad i nastavile borbena djelovanja prema Bosanksog Petrovcu. Vec 13. Septembra jediniceHVO su preko jezera neprestano vodeci borbu uspjeli prodrijeti u neposrednu blizinu grada JAJCA, dok je drugi dio njihovih snaga preko rijeke VRBAS uspio izbiti u rejon BABINOG POTOKA na desnoj obali rijeke i presijeci putnu komunikaciju DONJI VAKUF – JAJCE.

Nesto iza 19:00 sati jedinice Hrvatskog vijeca obrane usle su u grad JAJCE. S druge strane, snage 77. Vrbaske divizije krenule su u zestok napad i izbile u rejon kutanje, urije i slatine ovladavsi neprijatelskiim uporistem jablan cime su stvorene sve pretpostavke da u vecernjim satima ude u grad DONJI VAKUF.
Dio snaga sedmog korpusa isti dan definitivno je razbio neprijateljsih linije odbrane na turbetskom bojistu, oslobodivsi pri tom SESICE, DELILOVAC I KARALU i izbivse na putne komunikacije Turbe – smet i turbe – HAMAMDZICI. Historijski ulazaj jedinice sedmog korpusa u Donji vakuf zbio se oko 22:00 sata i to iz pravca kutanje. Neprijateljske snage bezglavno se povlace preko Oboraca , radalja i hamamdzica ka skender vakufu trpeci pri tom zestoke gubitke u zivoj sili i ratnoj tehnici.

Pored poginulih i ranjenih, cetnici su ostavljali i naoruzanje, municiju i druga materijalno-tehnicka sredstva a dolazi i do oslobadanje prevoja Komar s kojeg su cetnici vise od tri godine iz artiljerskih dalekometnih oruda tukli grad TRAVNIK. Svaki vojni naliticar morat ce nezaobilazio istaknuti da je operacija oslobadanja DONJEG VAKUFA bila besprijekorno planirana i izvedena a sto je posebno znacajno postignut je izuzetan kvalitet u nacinu uvodenja jedinica u borbu i pripremu za efikasne kontraudare.

Nakon vise od tri godine okupacije DONJI VAKUF je bio otvoren za one koji su iz njega izbjegli – svoje vakufljane a jedinice sedmog korpusa nastavile su svoj oslobodilacki pohod sada prema Bosanskoj krajini. Sanskim Most bio je sve blizi i njemu ususret hrlile su jedinice sedmog korpusa armije BIH i kao sto rece jednom general alagic nekom amerckom oficiru kada ga je pitao za fascirajuci moral njegovih boraca:… VI SVOJE VOJNIKE U BORBU VODITE OD KUCE A JA SVOJE VODIM KUCI . SEDMI KORPUSA SE VRACA … KUCI!